logo
birgit@gallerirothmann.dk| +45 30891983

Naturen er verdens bedste stressterapeut. Din have kan blive et fantastisk rum til at stresse af i, hvis den er designet rigtig. En terapihave skal opfylde nogle generelle krav. Der skal være flere haverum, muligheder for at sidde i fred og ro, der skal være små lunde og nogle steder skovpræg, der skal gerne være udsigt til åbne arealer og udsigt til vand. Lyden af rislende vand er et særligt beroligende element. Når alt dette kombineres med gruppeterapi, bevægelse og meditation har man de ideelle rammer for egentlig haveterapi.

Ifølge forskningen er der 8 karakterer i alle grønne områder som bidrager til en positiv oplevelse af haven. (Se under design)Heraf har 3 af oplevelsesværdierne vist sig særligt værdifulde: tryghed, fredfyldthed og vildhed. Derudover skal terapihaven være rumopdelt, så den lukker verden ude, planterig og fleksibel.

Erfaring har vist, at personer med stress foretrækker en artsrig og vild have, mens folk der ikke er stressede foretrækker noget helt andet.

Når en terapihave designes, går det ud på at afdække målgruppens behov og ressourcer, stedets muligheder og begrænsninger, der skal forstærkes eller dæmpes. Hvordan er tilgængelighed, hvordan kommer man rundt i haven, kan man finde skjul? Hvordan lokkes man ud i haven? Hvordan kan havens indhold og form aktivere vores ressourcer?  Hvordan påvirkes vi af de helbredende kræfter i naturen, som sollys, luft, lyde, duft og smag? Meningsfulde aktiviteter i naturen, som haveterapi, skaber naturlig træthed og fornemmelse for årstiden. Hjernen påvirkes positivt ved at lade op.

Drivhusene på Kærbakken er havens center, hvor dagen i terapihaven om vinteren starter og slutter. Havens mange rum giver mulighed for forskellige slags aktiviteter, da de særlige oplevelsesværdier som ro, tryghed og harmoni, oprindelighed, rummelighed, ingen krav, både støtter og udfordrer i rehabiliteringsprocessen. Samsø Terapihave har med sine 2000 m2 de rigtige kvaliteter. Beplantningen er artsrig med mange sjældne træer, smukke blomster og labyrintiske stier. Permahaven med sine 300 forskellige spiselige planter tilbyder en varieret ramme for meningsfyldte og konkrete aktiviteter, der udgør haveterapi, og inspirerer til aktiviteter og samtaler med udgangspunkt i naturens symbolik.

Der er lagt vægt på brug af sanserne i plantevalget. I midten af haven finder man en gammel ruin ”Angkor Wat” hvor slyngvækster vokser vildt. Haven rummer mange kroge, alle med hver deres funktion. Der er siddepladser i sol og skygge, og mulighed for at hvile i hængekøjer eller i en udendørs seng. Haven er designet som skovhave efter permakulturelle forskrifter. Haven er en lille perle i en af Samsøs landsbyer med pittoreske bindingsværkshuse med stråtag og gadekær, omgivet af åbne vidder med healende natur, skov og strand indenfor cykelafstand. Høns, ænder og hunden Rosa er en del af livet i haven. Fugle og insekter er talrige.  Havens indretning er afgørende for at kunne føle sig tryg og afslappet, men den kan også bruges til at hente lækre, nærende, spiselige planter i, som giver kroppen styrke og vitalitet.