logo
[email protected]| +45 30891983

Samsø er kendt for at være eksponent for fællesskaber og samarbejde. Efter et stormøde  i 2013 arrangeret af Energiakademiet mødtes jeg med et par andre, der også interesserede sig for permakultur. Efter et par introduktionsevents havde jeg samlet 7 medlemmer i gruppen Samsø Selvforsyningshaver. På det tidspunkt turde vi ikke sige ordet permakultur her på øen. Ingen vidste, hvad det var, og vi havde ikke selv for godt styr på termerne. Vi gik sammen med nogle andre græsrodsfolk, og sammen organiserede vi os i en ny forening, som fik navnet Økologisk Samsø. Indskrevet i foreningens vedtægter stod der, at Økologisk Samsø ville arbejde for at udbrede skovhaver og permakultur. Det har været en stor fordel for os og åbnet mange døre, at vi havde en forening i ryggen. Det har betydet, at vi har haft mulighed for at fremstille og trykke materialer, blive inviteret til udstillinger og festivaler og haft udstillingsplads i økohuset. Alt sammen noget, der har medvirket til, at vi på rekordtid er kommet ud med vores budskab.

De få år, vi har eksisteret, har vi holdt møde eller lavet praktisk arbejde sammen et par gange om måneden. I starten brugte vi lang tid på at definere, hvem vi var, hvad vi ville, og hvordan vi kunne nå vores mål. Efter noget tid så vi hinanden i øjnene og sagde: “Nu er vi klar til at sige ordet permakultur”.

Og det var vi. Imens vi anlagde vores haver hver især, holdt vi kurser, designede, lavede events og rejste på studieture til andre steder i Danmark og udlandet. I dag er vi flere grupper og aktiviteterne er stigende. Vi er altid aktive med at formidle viden om skovhaver og permakultur, spiselige planter og afprøvning af spændende opskrifter. Specielt det sidste optager mig meget, og jeg laver workshops om sommeren, hvor feriegæster kan lære at lave en flot menu af havens planter. Det kræver lidt tilvænning at spise så mange nye ting, men det er skønt, når man lærer dem at kende.

Den bedste måde at forstå permakultur på, er at se den levet ud i praksis. Samsø Kommune arbejder på flere fronter med det cirkulære biosamfund, som vi håber kan vise sig at trække vigtige spor i retning af permakulturens fremgang på øen. Nye projekter skal optimere biomassekredsløbet og samtidig styrke øens miljø og naturværdi. Ambitionerne for øen er at arbejde hen mod et fossilfrit Samsø i 2030. Her er vi nu efter nogle spændende år med permakultur og med fremtidsplaner, der rækker langt ud.